BADANIA

Fot. 1: Oddzielanie osocza od krwi w celu oznaczenia hormonów produkowanych w tkance tłuszczowej oraz mięśniowej. Po pobraniu krwi do probówki z antykoagulantem, próbki były wirowane w celu oddzielenia osocza od elementów morfotycznych krwi. Następnie osocze zostało przeniesione pipetą do małych probówek (eppendorfów). Uzyskane osocze przechowywano w temperaturze poniżej -70 stopni Celsjusza, aby zapobiec degradacji hormonów. Po odmrożeniu dokonano oznaczeń poszczególnych białek metodą immunoenzymatyczną.
Fot. 2: Trenerka nadzoruje ćwiczenia siłowe podczas interwencji treningowej. Czujne oko trenera nie pozwala na obijanie się podczas procesu redukcji masy ciała.
Fot. 3: Zmiany w składzie ciała zachodzące pod wpływem podjęcia treningów oraz diety u uczestnika projektu.
Rys. 1: Schemat badań
Fot. 4: Przykładowe danie diety wysokobiałkowej z węglowodanami o niskim indeksie glikemicznym.
Fot. 5: Procedura pozwalająca utrzymać dietę.